Zone Diyeti Listesi Nedir? Nasıl Yapılır? Öğünler
Zone diyeti nedir? Zone diyetinde karbonhidrat alımı düşürülerek, sağlıklı insülin seviyesi elde edilir. Amaç, omega-3 yağ asitleri ve polifenoller ile bağışıklık sistemini güçlendirmektir.
Dr. Barry Sears tarafından geliştirilen bu beslenme programı ile sağlıklı kiloya erişmek, daha az hasta olmak ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatmak hedeflenmiştir.
Genetik yapımıza göre bundan 8000 yıl öncesine kadar insan ekmek, tahıl ve tatlı tüketmiyordu. Zone diyeti de bu bilgiyi baz alarak insanın öz doğasındaki yiyecekleri tüketmesi gerektiğini savunmaktadır.
Günümüzde bu gıdaların artık doğallığını yitirdiğini, gdo ve insan vücuduna pek çok zararlar veren hale geldiklerini düşünürsek, tüm diyet çeşitleri arasında her yaştan insanın yapabileceği en sağlıklı beslenme şekli demek mümkündür.
Besinlerin insan vücuduna nasıl zarar verdiğinin en büyük kanıtlarından biri olarak 16 8 açlık diyeti gibi intermittent fasting grubu içinde yer alan beslenme programlarının pek çok hastalığın tedavisinde işe yaramasıyla görebilmekteyiz.
Aynı şekilde eliminasyon diyeti listesi de tam olarak uygulandığında çeşitli mide bağırsak hastalıkları, mental hastalıklar ve sinir sistemi hastalıkları üzerinde çok olumlu sonuçlar vermektedir.
Zone diyeti nasıl yapılır? Öğünler listesi nedir?
Peki bu her yaşta herkesin uygulayabileceği harika beslenme programını nasıl yapacağız? Zone diyeti nasıl yapılır? Kahvaltı, uyandıktan sonra bir kaç saat içinde yapılmalı. Öğünlerin arasında 4-6 saat olmalıdır. Ana yemekler, ara öğünlerden 2-2.5 saat sonra yenmelidir. Ve günde en az 1.5 litre su tüketilmelidir.
Zone diyetinde ara öğünler meyve ve sebze gibi glisemik indeksi düşük karbonhidratlardan oluşur. Zeytinyağı ve avokado gibi kaliteli yağlar kullanılmalıdır. Örneğin bir ara öğün 1 adet avokado üzerine zeytinyağı döküp, sarımsak, çiğ badem veya çiğ ceviz kırıntıları serpiştirilerek hazırlanabilir.
Protein tüketimi önemlidir. Zone diyeti listesi içinde bir öğünde erkekler 113 gr, kadınlar 85 gr protein almalıdır. Hayvansal proteinler insan vücudunun yapılanması ve sağlıklı kalabilmesi için şarttır.
Herkesin yapabileceği diyet listesi
Dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de öğünlerin %40 karbonhidrat, %30 yağ ve %30 protein dengesi üzerine kurulu olmasıdır. Bu şekilde bir yeme sistemiyle kişinin bağışıklık sistemi güçlenecek ve sağlıklı kilo verecektir. 7'den 70'e herkesin yapabileceği diyet listesidir.
Elbette buradaki karbonhidrat ekmek, kek, börek, buğday, çavdar, pirinç, bulgur vs değildir. Tatlı patates, pancar, portakal, yaban mersini, balkabağı, muz, havuç gibi yiyeceklerdir.