Trans Yağ Zararları Nedir? Trans Yağ İçeren Besinler
Trans yağ nedir? Özetle kötü kolesterolü yükselten, iyi kolesterolü düşüren yağ asitleridir. Trans yağların insan vücudu üzerindeki zararlı etkileri, diğer tüm yağlara nazaran oldukça yıkıcıdır.
Kalp ve damar hastalıklarının oluşmasında ve buna bağlı olarak yetişkinlerde ölüme sebep olan en bilinen etkendir.
Bitkisel yağa endüstriyel işlemle hidrojen eklenmesi ve böylece yağın oda sıcaklığında katı hale gelmesi sağlanmaktadır. Bu hidrojene yağ yiyeceklerin bozulmasını önler ve raf ömrünü uzatır. Bu yüzden marketlerde gördüğümüz raf ömrü uzun gıdalarda sıklıkla karşımıza çıkar.
Bazı restoranlar kızartma yağlarına bu hidrojene yağı ekler ki sürekli yenisiyle değiştirmek zorunda kalmasınlar. Bu restoranlara fast food zincirleri de dahil olabilmektedir.
Trans yağ içeren besinler
Aslında dışarıdan yani marketten alınmış, uzun raf ömrü olan, dondurulmuş, paketlenmiş gıdaların çoğunda belli bir miktarda bulunmaktadır. Fakat trans yağ içeren besinler şu şekilde örneklendirilebilir.
- Pişmiş kek, kurabiye, pasta
- Fırın ürünleri
- Hazır patlamış mısır
- Dondurulmuş pizza
- Paketlenmiş börekler, bisküviler
- Kızartmalar donut, patates kızartması, kızarmış tavuk
- Hazır dondurmalar, cipsler
- Süt tozu
- Margarinler
Trans yağların zararları arasında en önemlisi damarları tıkamasıdır. Bu da felç ve kalp krizi geçirmeye, dip 2 diyabet hastalığına sebep olmaktadır.
Genelde 0.5 gram altında ise paket etiketlerine eklenmemektedir. Bu bilgi pakette yer almadığı için listedeki yiyecekleri fazla miktarda tükettiğinizde aslında çok fazla maruz kaldığınızın farkında olmazsınız.
Trans yağ zararları nedir?
Vücuda hiçbir şekilde yararı olmayan aksine zararları olan trans yağ, kalp ve damar hastalıkları riskini oldukça fazla yükseltir.
Kızarmış ve fırınlanmış pek çok yiyecekte bulunur. Bu da kilo almaya ve tip 2 diyabet hastalığına sebep olur. Fazla kilo pek çok diğer hastalığa yol açar.
Trans yağ zararları nedir dediğimizde karşımıza şöyle önemli bir liste çıkar.
- Damar tıkanıklığı
- Damar sertleşmesi
- Kalp krizi
- Felç
- Tip 2 diyabet
Her ne kadar tamamen yasaklanılmasını isteyen büyük bir kesim olsa bile yine de paketlenmiş ürünlerin çoğunda hidrolize yağ adı altında bulunmaktadır. Vegan peynirlerde, süt tozlarında, bisküvilerde, dondurulmuş paketli gıdalarda ve çikolatalarda çoğunlukla yer alıyor ve özellikle gençlerde hayati riski artırıyor.
Kalp ve damar sağlığını koruyan besinler
Buradan açıkça anlayabiliriz ki hazır gıdalar, paketlenmiş ürünler, marketlerde raf ömrü uzun olan yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Abur cubur olarak tanımlanan bisküvi, şekerlemeler çocuklarımızdan da mutfağımızdan da uzak tutulması gerekenler arasına giriyor.
Peki ne yiyeceğiz? Sağlıklı olmak için, kalp ve damar sağlığını koruyan besinler neler?
- Ispanak, kale lahanası gibi yeşil yapraklı sebzeler
- Avokado
- Balık ve balık yağı
- Ceviz
- Nar
- Bitter çikolata
- Mavi yemiş gibi orman meyveleri
- Siyah fasulye
- Soğuk sıkım organik zeytinyağı
- Tatlı patates
- Keten tohumu
Kalp ve damar sağlığını korumak için neler yapmalıyız dediğimizde karşımıza madde halinde bunlar çıkmaktadır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak ve uyku düzenini kontrol etmek de çok önemli. Stresin de insan vücudunda çok yıkıcı etkisi vardır. O yüzden meditasyon, yoga veya doğa yürüyüşü de yine genel olarak hastalıklardan korunmak adına etkilidir.
Yiyecekleri olabildiğince taze şekilde yersek, evimizde kendi mutfağımızda bildiğimiz güvendiğimiz malzemelerle hazırlarsak en sağlıklı şekilde beslenmiş oluruz. Abur cubur hiç mi yemeyelim? olabildiğince az tüketmeye çalışalım ve miktar olarak da abartmayalım. Yani bir oturuşta bir paket bisküviyi bitirmeyelim ya da aldığımız hazır keki o gün bitirmeyelim. Ve bunları nadiren satın alalım.