Şeker Bağımlılığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Şeker Bağımlılığı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Şeker bağımlılığı

Şeker, hemen hemen her besinde bulunur. Bu yüzden, alışverişe çıktığınız zaman, alacağınızın ürünün mutlaka içeriğini okuyarak, şeker, tuz ve yağ oranını kontrol edin. Unutmayın, diyet yaparken alışveriş çok önemlidir. Mutlaka bir liste hazırlayarak alışverişe çıkın ve o listenin dışında hiç bir şey almayın.

Yanlış şeker alışkanlığı

Çocukluğunuzdan itibaren, size ödül olarak sunulan şekerlemeler, pastalar ve çikolatalar daha sonra oluşacak şeker bağımlılığı için hazırlayıcılarıdır. Böyle bir lezzete alıştığınız ve çok sevdiğinizde beyniniz artık vazgeçmek istemeyecektir. Bu yüzden damağınızın aradığı o tadı vermek için şekerlemeler, çikolatalar yerine bir parça taze veya kuru meyve yemeyi deneyin. Çocuklarınıza da bu şekilde bir alışkanlık sağlayın.

Yeme alışkanlığı bebeklikten başlıyor ve yerleşiyor. Ailenizde genetik olarak şeker hastalığı varsa, bu konuya özellikle dikkat edin.

şekerleme

Şeker kullanımınızı arttırdıkça şeker bağımlılığı da artacaktır, unutmayın. Ve bunun aksine tabii ki şu anda var olan bir şeker bağımlılığınız varsa, bunu nasıl sonlandıracağınızı da biliyorsunuz. Vücudumuzun ihtiyacı olan şeker bütün meyvelerde var. Doğal şeker kaynakları varken, rafine ve işlenmiş, doğal olmayan şekeri kullanmamak gerekir.

Neden şeker yememeliyiz? Şeker neden zararlıdır?

Vücudumuzda milyonlarca bakteri ile birlikte yaşıyoruz. Bunların içinde bizi koruyanlar, bağışıklık sistemimizi destekleyen olduğu gibi hastalıklara yol açanlar ve organlarımıza, sindirim ve sinir sistemimize zarar verenler de var. Şeker, bu kötü bakterileri besleyerek akne, egzama, mantar, kronik kabızlık, kronik ishal, kolit, crohn hastalığı, ülser, reflü, migren, fibromiyalji, tiroid, romatoid artirit, ms hastalığı ve kansere yol açar. Peki şeker neden zararlıdır?

Şeker, vücutta enflamasyon oluşturarak sistemimizi bozar. Bu yüzden neden şeker yememeliyiz diye sorduğumuzda aslında cevap, her yaşta dikkat etmemiz gereken bir hususu kapsar. Bağışıklık sistemi, korumamız gereken en önemli şeydir.

şeker bağımlılığı belirtileri

Şeker bağımlılığı belirtileri

Alışık olduğunuz derecede şeker almadığınız bir öğünden sonra; baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, yorgunluk, düşünce karışıklığı, depresyon gibi belirtilerle karşılaşıyorsanız şeker bağımlılığınız tehlikeli bir düzeye ulaşmış demektir. Sinirli, aç, yorgun, yalnız ve çöküntü dönemleriniz şeker tüketiminizin çoğaldığı tehlikeli anlardır. Bu zayıf zamanlarınızı iyi kollayın. Yorgunsanız uyumayı, sinirliyseniz sakinleşmeyi, depresif iseniz kalabalığa ve sosyal ortama karışmayı deneyin.

Şekeri bırakmak için ne yapılmalı?

Şeker ihtiyacınız en çok hangi saatte veya dönemde ise o saat veya dönem gelmeden meyve yeme alışkanlığı edinin. Meyveden ziyade meyve suyundan hoşlanıyorsanız sıkılmış taze meyve suyu kullanabilirsiniz. Ama meyvenin suyundan ziyade kendisini yemeniz daha faydalıdır. Çünkü meyveler bol miktarda posa içerir ve posa kan şekerinizi daha yavaş yükseltir ve çabuk acıkmanızı engeller.

şeker bağımlılığından kurtulmak

Şekeri bırakmak için ne yapılmalı dendiğinde genel olarak beslenme şeklinizi değiştirmek ve insülin direncine sebep olmayacak gıdalar tüketmek kalıcı bir çözüm olacaktır.

Şeker bağımlılığından kurtulmak için ne yapılmalı?

Sebze ağırlıklı olarak beslenmek, canınız tatlı istediğinde sarımsak, zerdeçal, kambu çayı, soğan ve yeşil çay gibi yiyecekler ve içecekler tüketmek gerekir.

Şekeri bırakmak için ne yapılmalı daha önce bahsettiğim gibi vücudumuzdaki iyi bakterileri besleyecek gıdalar tüketilmeli ve şeker kullanılan yerlerde tarçın gibi kan şekerini düzenleyen doğal takviyeler kullanılmalı.

Çayı, kahveyi şekerli içme alışkanlığınız varsa 3 şeker yerine önce 2 kullanın, daha sonra 1 ve daha sonra içine hindistan cevizi yağı koyarak için. Şekeri bırakanlar ya bir anda bırakıyor ya da bu şekilde yavaş yavaş. Sizin için hangisi daha uygunsa, o şekilde yapın.