Doğal ve Sağlıklı Beslenme Nedir? Sağlıklı Beslenmenin Faydaları
Sağlıklı beslenme nedir?
Sağlıklı beslenmenin faydaları nelerdir? Tarifleri kendinize uygun şekilde hazırlamak, önerileri dikkate almak, spor yapmak ve stresten uzak durmak sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Sağlıklı beslenme nedir ne değildir? Yanlış diyet ve yöntemlerle kilo vermeye çalışmak değildir mesela. Önemli olan, çeşitli gıdalardan tüketerek formda kalmak.
Zayıflık güzellik değildir
Çok basit bir şey düşünelim.. On tane kadını yan yana dizelim ve karşılarına bir erkek getirelim... İlk beğendiği kişinin hangisi olduğu sorusuna erkeklerin %97'si en zayıf olanı seçerek cevap vermiyor. Fakat kadınlar, "en zayıf olan en güzeldir" veya "sadece zayıf olan güzeldir" düşüncesiyle sürekli diyette.
Sağlıklı beslenme ile ilgili bilinmesi gerekenler
Dönem dönem herkesin vermesi ya da alması gereken kiloları olması normaldir. Vücudumuzun bir sistemi ve savunma mekanizması olduğunu unutmamak gerekir. Diyeti dönem dönem değil tüm yaşam boyunca uygulamak en sağlıklı olandır. Şeker ve insülin seviyesini korumak çok önemlidir. Buzdolabını karıştırmamızın ya da gün ortasında akşam yemeğinin hayalini kurmamızın sorumlusu bu dengenin bozulmasıdır.
Her kişinin farklı bir metabolik sisteme ve sindirim sistemi yapısına sahip olduğunu mutlaka anlamamız gerekir. Bir kişi elma yiyerek zayıflayabilir, bu onun sistemi için uygundur. Fakat diğer bir kişi aslında hiç farkında değildir ve elmaya karşı intoleransı vardır. Bu gıda onu yavaş yavaş hasta etmektedir.
Sağlıklı beslenme önerileri
Önemli olan sağlığınıza zarar vermeden kendiniz için uygun bir beslenme listesi oluşturabilmek. Sağlığınıza zarar vermek derken; cildinizin bozulması, saçlarınızın dökülmesi, tırnaklarınızın güçsüzleşmesi gibi basit sorunlardan, çok daha tehlikeli sorunlara kadar uzanan bir listeyi kastediyorum. Sağlıklı ve normal sayılacak bir kiloda olmak için basit kurallara bağlı kalmak yeterli.
- Kişiye özel beslenme listesi
- Fiziksel aktivite
- Stres kontrolü
- Uyku düzeni
- Takviyeler
Aslında listeyi bu şekilde tablolaştırabiliriz. Sağlıklı beslenme tablosu bu beş maddeyi kapsıyor. Dediğim gibi kırmızı et yemek, sizin bulunduğunuz bölgede ve sizin metabolik kodunuza uygun olabilir fakat bir başkası için uygun olmayacaktır. Bu yüzden, hazır listelerden uzak durmak ve sağlıksız diyet ve zayıflama yöntemlerinden kaçınmak gerekir.
Kan şekeri seviyesinin önemi
Sağlıklı beslenme uzmanı Feryal Erverdi, kilo alıp verme konusundaki bilgileri şu şekilde açıklıyor: "Kan şekeri besinlerden gelir. İnsülın vücuttaki şekerin depolanmasını, taşınmasını ve kullanılmasını sağlayan bir hormondur. Vücutta insülin ve kan şekerinin dengeli olması açlık hissinin ortaya çıkmasını engeller. Deliler gibi buzdolabını karıştırmamızın ya da gün ortasında akşam yemeğinin hayalini kurmamızın sorumlusu bu dengenin bozulmasıdır. Bir de glisemik indeks denilen bir değer daha vardır ki; o da besinlerdeki karbonhidrat miktarını gösterir. Yemek yememizden yaklaşık üç saat sonra kan şekeri ve insulin arasındaki denge bozulur ve canımız tekrar yemek yemek ister. Bu durumu engellemek için yapılması gereken tek şey glisemik indeksi düşük olan besinleri tercih etmektir.."
Glisemik indeksi düşük besinler nelerdir?
KYulaf, arpa, bulgur, nişastalı olmayan sebzeler, fasulye gibi doyurucu ve pek de iştah açıcı olmayan besinler glisemik indeksi düşük besinlere girer. Sirtuin diyetinde bahsedilen öğünler sağlıklı beslenme tabağı hazırlamanızda yardımcı olabilir.
Sağlıklı beslenmenin faydaları nelerdir?
Sadece kilo vermek ya da almaktan ziyade sağlıklı beslenmenin faydaları hayatınızda çok fazla şeyi etkiler.
- Enerjiniz yükselir
- Uyku düzeniniz iyileşir
- Moraliniz düzelir
- Cildiniz güzelleşir
- Hastalıklardan korunursunuz
- Hafızanız güçlenir
- Bağışıklık sisteminiz güçlenir
Sağlıklı beslendiğiniz zaman vücudunuz ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri gerektiği kadar alır. Bu şekilde çok daha az hastalanırsınız, daha zinde hissedersiniz ve hem sinir sisteminiz hem de sindirim sisteminiz çok daha iyi çalışır.