Probiyotik Nedir Ne Zaman İçilir Ne Kadar Süre Kullanılmalı?
Artık sıkça duyduğumuz probiyotik ne demek? Ne işe yarar? Ne zaman içilir? Ne kadar süre kullanılmalı? Probiyotik ne zaman alınmalı? Aç karnına mı tok karnına mı? Faydaları neler? Bu yazıda bu soruların yanıtlarına bakacağız.
Probiyotik nedir? denildiğinde en kısa açıklama olarak insan vücuduna faydalı olan mikroorganizmalar diyebiliriz. Bakterilerden oluşmaktadır fakat bazı mayaları da barındırabilirler.
Probiyotik ne işe yarar? Vücudumuzda iyi ve kötü bakteriler vardır. Bazı koşullarda kötüler iyilerden daha çok artar ve bu da belli sağlık sorunlarına sebep olur. Probiyotikler vücuttaki mikrop dengesini düzenlerler.
Probiyotik nedir ne zaman içilir?
Vücudumuzun pek çok yerinde mikroplar vardır. Çoğunlukla ağız, idrar yolu, vajina, ciğerler, cilt mide ve bağırsak bölgesinde bulunur. Bu bölgelerdeki iyi savaşçılar bizi hastalıklardan korur.
Probiyotik ne zaman içilir yani hangi durumlarda kullanmak gerekir dediğimizde ise kötü savaşçıların sayısı arttığında bu ve bunun gibi rahatsızlıklar baş göstermeye başladığında kullanılır.
- İshal, kabızlık
- IBD, IBS
- Maya enfeksiyonları
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Diş eti çekilmesi
- Laktoz intoleransı
- Obezite
- İnsülin direnci
- Tip 2 diyabet
- Egzama
- Kan zehirlenmesi
- Genital mantar
Artık sütün faydalarından yararlanmak zorlaştı ve insanlarda laktoz intoleransı oluşmaya başladı. Dış etkenler, toksinler insan vücuduna ve doğaya her gün biraz daha zarar veriyor.
Bu durumda probiyotik ne zaman alınmalı diye düşündüğümüzde, yukarıdaki listedeki rahatsızlıkların hiçbiri olmasa dahi dönem dönem kullanmakta yarar var çünkü bakın faydaları neler.
- Sindirim sistemini düzenler
- Bazı zihin hastalıklarını iyileştirir
- Kalp sağlığını korur
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Enfeksiyon ve hastalıklardan korur
- Alerji ve egzama oluşumunu azaltır
Doğal probiyotik yiyecekler besinler nelerdir? Fermente edilmiş bazı yiyecek ve içeceklerdir. Sauerkraut, turşu, su kefiri, tempeh, miso çorbası, kombucha ve kimchi. Ayrıca organik keçi sütüyle yapılan kefir ve yoğurt da bu kategoride yer almaktadır.
En sık bilinen probiyotik bakteri çeşitleri Lactobacillus, Bifidobacterium ve Saccharomyces boulardii (maya). Fermente edilmiş gıdalardan veya takviye (supplement) ile alınır.
Probiyotik ne kadar süre kullanılmalı? Ne zaman alınmalı?
Probiyotik ne zaman alınmalı? Sabah mı akşam mı? Aç karnına mı içilir yoksa tok karnına mı? Ne kadar süre kullanılmalı? Şimdi bu soruların cevabına gelelim.
Yiyecek, içecek, kapsül veya toz halinde kullanılır. Çoğu ısı, oksijen, ışık ve rutubetten uzak bir şekilde saklanmalıdır çünkü hassaslardır. Bazılarını buzdolabında saklamak gerekir ve bu şekilde kullanılır.
Probiyotik her zaman bir uzman danışmanlığı ile birlikte alınmalı ve kullanılmalıdır. Çünkü herkesin mikrobiyomu farklıdır. İkizlerin bile. Bu yüzden sizin vücut yapınız, sorununuz ve vücudunuzun tepkisine göre neyi, ne zaman, ne kadar süre kullanmanız gerektiği belirlenmelidir. Her probiyotik herkese iyi gelmez hatta yan etkiler yapar.
Probiyotik yan etkileri arasında ishal, kabızlık, gaz, mide bulantısı, ciltte kaşıntı döküntü alerjiler, baş ağrısı ve beyin sisi olarak bilinmektedir. Bu tür zararları olmaması açısından düşük miktarda kullanılmaya başlanmalıdır.
Çoğu çalışmaya göre yemek öncesi veya yemekle birlikte alınması önerilir. Bazılarını ise gece yatmadan önce kullanmak gerekir. Probiyotik sabah mı akşam mı içilir ne zaman kullanılır sorusu da yine tamamen kişiye göre düzenlenmelidir.
Probiyotik ne kadar süre kullanılmalı? Önerilen, kişiye özel olarak seçilen ürünün en az 4 hafta kadar kullanılmasıdır. Takviye olarak kullanıp bıraktığınızda sistem ortalama 1 ile 3 hafta arasında tekrar eski haline dönebilir. Bu yüzden hem prebiyotiklerle beslenme dengelenmeli hem de dönemsel olarak tablet, toz veya hap olarak kullanılmalıdır.
Düşük bağışıklık sistemi olan veya ciddi hastalıkları olan kişiler kendi başlarına bir takviye alıp kullanmamalılardır. Bu durum aslında herkes için geçerli olmakla birlikte, doktor kontrolünde almak önemlidir.
Bağırsaktaki iyi bakteriler nasıl çoğalır?
Vücudumuzda milyonlarca bakteri vardır. Bunlardan bazıları iyi bazıları kötü. Biz bunlara iyi savaşçılar ve kötü savaşçılar diyoruz. Kötüler hava kirliliği, yanlış beslenme, hijyen eksikliği, hareketsizlik, stres gibi etkenlerle çoğalır. Ve bu durum gerçekleştiğinde vücut artık güçsüz hale gelir ve bu da pek çok hastalığın oluşmasına yol açar.
İyi savaşçılarınızı korumalı ve artırmalı, böylece iyi bir denge sağlamalıyız. Peki bağırsaktaki iyi bakteriler nasıl çoğalır? Bağışıklık sistemini güçlendiren meyveler yiyerek, sebze tüketimini artırarak, su içmenin faydalarını göz artı etmeyerek, tek tip değil çeşitli beslenerek, fermente gıdalar tüketerek, katkı maddeli yiyeceklerden uzak durarak, egzersiz yaparak, stres yönetimi yaparak.
"Bende eskiden yoktu ama şimdi gluten intoleransı başladı, pilav makarna ekmek yiyince karnım şişiyor. Süt, yoğurt yediğimde içtiğimde şişkinlik oluyor ve ishal oluyorum. Bazen alerjilerim çıkıyor, cilt sorunları yaşıyorum. Sık sık hasta oluyorum. Yemek yedikten sonra tuvalete koşuyorum ishal oluyorum" diyorsanız, vücudunuzdaki kötü savaşçılar artmış demektir.
Ayrıca "midem yanıyor, hep yorgunum halsizim, nedensiz yere kilo almaya başladım. Özellikle karın bölgemde yağlanma var. Uykularım da çok düzensiz, hep bölük pörçük. Sırtımda, bacaklarımda ağrılar oluyor, migren ağrıları yaşıyorum" diyorsanız, bu nokta da kötü savaşçılar vücudunuzu ele geçirmiş olabilir.