Meyvelerin Faydaları Nelerdir? Lifli Meyveler Antioksidan Meyveler Yararları Nedir?

Meyvelerin Faydaları Nelerdir? Lifli Meyveler Antioksidan Meyveler Yararları Nedir?

Meyvelerin içeriği

Lifli meyveler, antioksidan meyveler, kilo aldıran meyveler. Her biri o kadar değerli ki. Meyvelerin faydaları neler? Genel olarak yararlarına bakalım.

Meyvelerin kabukları posa (lif) açısından oldukça zengin. Posanın toksik öğelerin vücuttan atılması, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve kilo kontrolü üzerinde önemli iyileştirici etkisi var. Gelişme çağında yaş + 5 gr., yetişkinlikte 25-30 gr. civarında posa tüketmek gerekiyor.

Vitamin ve mineral deposu olan, vücudun posa ihtiyacını karşılayan meyveler, kişilerin yaşları, beden yapıları ve kiloları dikkate alınarak günde mutlaka 2-4 porsiyon tüketilmelidir

meyvelerin yararları neler

Özellikle sebze ve meyvelerde bulunan karatonnid (bitkisel A vitamini formu) çok İyi bir antioksidandır. Ayrıca hücre içi ve dışı sıvı dengesi, kan basıncının düzenlenmesi ve kasların kasılmasına yardımcı olan potasyum mineralinin de meyvelerden alımı çok önemlidir. Yaz meyveleri C ve A vitaminleri açısından zengin oldukları için antioksidan özellik taşırlar.

Yemekten önce mi sonra mı meyve yenmeli?

Meyvelerin, beslenme planına göre yemeklerden ortalama 1-2 saat sonra yenmesi en sağlıklı seçimdir.

Meyvelerin faydaları nelerdir?

Meyveler değişen oranlarda A ve C vitamini içerir. Karpuz, kavun, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, diş etlerinin sağlıklı olmasında, kas ve kemik dokularının bir arada tutulmasını sağlayan kolojen dokunun oluşmasında ve özellikle genç kadınlarda sık görülen kansızlık için demir mineralinin emilmesinde gerekli olan C vitamini açısından zengindir.

Diyet yaparken meyve yenir mi?

Meyvelerin faydaları zararlarından azdır. Eğer alerjiniz yoksa elbette. Ve gün içinde çok fazla tüketmiyorsanız.

Koyu sarı meyvelerin çoğu -kavun, kayısı, mango, şeftali gibi meyveler- A vitamini ve potasyumun kaynağıdır. A vitamini, gözlerin iyi görmesini, mukozanın ve derinin sağlıklı şekilde devamlılığını sağlar.

meyvelerin faydaları

Meyveler neden antioksidandır?

Antioksidanlar, oksijenin zararlı etkisinden diğer bileşikleri koruyan ve diğer bileşiklerin okside olmasını önleyen veya geciktiren öğelerdir diyebiliriz. Yaz meyveleri C ve A vitaminleri açısından zengin oldukları için antioksidan özellik taşırlar.

Böğürtlenin faydaları

Son yıllarda ülkemizde de kolaylıkla yetiştirilebilen böğürtlen özellikle önemli bir antioksidan. Peki antioksidan ne demek? Antioksidan olan gıdaları tükettiğimizde hücreler daha geç ölürler. Bu da yaşlanmayı geciktirir. Hafıza güçlendirici özelliği var. Böğürtlen yaprağı suyu ishale çok iyi gelir. Yaprağın kaynatılıp içilmesi öksürüğe iyi gelir ve kanı temizler. Eğer diyet yapıyorsanız böğürtleni kuşkusuz tüketebilirsiniz çünkü kan şekerini etkilemeyen bir meyvedir ve tokluk hissi oluşturur. Tıpkı mavi yemiş gibi zayıflatan ve ödem söktürücü ve bir meyvedir.

Meyvelerin kalorileri için tıklayın.

Meyvelerde ne kadar şeker var?

Karbonhidratlar yani şekerler kendi aralarında üç gruba ayrılırlar. Bunlar monosakkaritler (basit şekerler), disakkaritler (iki basit şekerin birleşmesiyle oluşan bileşik şekerler) ve kompleks karbonhidratlar (birden çok kompleks şekerin bir araya gelmesi ile oluşan karbonhidratlar) olarak adlandırılır.

meyvelerin faydaları neler lifli meyveler antioksidan meyveler

Meyveler, özellikle basit şeker olan ve tatlı tadı veren fruktoz açısından zengindir. 1 gr. fruktoz 4 kalori enerji verir. Bu şeker, doğal haliyle ve tek başına tüketildiğinde zararlı değildir. Meyveleri tarçın gibi doğal tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. Tatlandırıcılar zararlı mı başka bir yazıda anlatmıştım.

Diyet yaparken elma, portakal, guava gibi lifli meyveler tüketmeniz önemlidir. Aynı şekilde muz, mango gibi kilo aldıran meyveler de tüketebilirsiniz. Fakat her iki durumda da porsiyonlara dikkat edilmeli. günde 3-4 porsiyonu geçmemekte fayda vardır.