Hamilelikte Diyet Yapanlar Dikkat Etmeli
Hamilelikte diyet yapıp kilo verenler
Hamilelikte en fazla kaç kilo almak idealdir? Özel diyetler var mı? Hamilelik kiloları nasıl gider? Tüm bu soruların yanıtını bu yazımda paylaşmaya çalışacağım.
Öncelikle bilmeliyiz ki hamilelik diyeti zayıflamaya yönelik bir diyet değildir. Daha çok gebelik döneminde sağlıklı beslenme konusunu içerir.
Gebelik döneminde 10-12 kilo alınması normal kabul edilebilir bir rakamdır. Ve bu rakam kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarına göre hamilelikte diyet listesi doktor tarafından hazırlanmalıdır. Çünkü kişinin alerjileri, intoleransları ve sağlık durumu burada göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu süreçte doğru ve düzenli beslenmek, düzenli egzersizler yapmak, çok fazla ağır işler yapmadan yeterli fiziksel etkinlikler gerçekleştirmek gerekir. Böylece sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirilir. Hatta bu şekilde hamilelikte diyet yapıp kilo verenler dahi vardır.
Fakat unutulmaması gereken önemli nokta şudur. Bebeğin anne karnında beslenmesi, annenin kaynaklarını kullanarak olur. Yani bu noktada dikkat edilmesi gereken konu, çok yemek değil sağlıklı beslenmektir. Anne depolarını sağlıklı beslenerek doldurur ve bebek de bu kaynaklardan beslenir.
Hamilelikte diyet yapanlar
Gebeliğin ilk 3 ayında annenin fazla kalori alması gerekmez. 3. ve 6. aylar arasında kalori miktarı artırılmaya başlanır. Annenin canı değişik tatlar isteyebilir. Anne bedeni bu dönemde yağ depolamaya ve bu nedenle kilo almaya başlar. 6-9. aylar arasında ise kilo alımı oldukça hızlıdır. Bebeğin de büyüme hızı artar. El ve ayaklarda şişkinlikler oluşabilir.
Hamilelik döneminde kilo alımı kontrollü şekilde olmalı. Hamilelikte kullanılması gereken vitaminlerin başında omega-3 gelir. Bununla birlikte sağlıklı beslenme uzmanı anne adayını yönlendirmelidir.
Bu konuyla ilgili olarak hangi balık yağı iyi? yazımı da okumanızı tavsiye ederim.
Hamilelikte diyet listesi
Gerekli vitamin ve mineralleri doğal yollardan aldığınıza ve bu dönemde sağlıklı beslendiğinize emin olmak için listedeki yiyecekleri tüketmeye çalışmakta fayda olacaktır.
- Keçi sütü, yoğurdu, kefiri
- Yumurta
- Balık ve balık yağı
- Baklagiller
- Tatlı patates
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Brokoli
- Antioksidan meyveler
- Katkısız kırmızı et ve proteinler
Özellikle maydanoz, pazı, ıspanak, kıvırcık kale lahanası gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmek çok önemlidir.
Hamilelikte diyet yapanlar dikkat etmelidir çünkü bebeğin gelişimi için annenin beslenmesine ihtiyaç vardır. Aksi durumda bebeğin gelişiminde sorunlar olabilir.
Günde 3 litre su içilmelidir. Meyve, sebze, balık, lifli gıdalar bol bol tüketilmelidir. Genel anlamıyla yapılması gereken, ortalama 3000 kalorilik bir beslenme listesi hazırlamaktır.
Karbonhidrat grubu ürünleri, bol vitaminli besinler de hamilelikte beslenme listesine eklenmelidir.