Hangi Besinlerde Doğal Probiyotikler Var?
Beslenmemizde doğal probiyotiklere yeteri kadar yer veriyor muyuz? Büyük ihtimalle hayır. Oysa, bağışıklık sisteminden sinir sistemine kadar tüm vücudumuzu etkileyen ve sindirim sistemimizde yer alan iyi bakterilerin sayısını arttırmak için probiyotiklere çok ihtiyacımız var.
Probiyotik nedir? Probiyotikler ne işe yarar?
Probiyotikler hem sindirim sistemimizi düzenler hem de bağışıklık sistemimizi. Doğal probiyotikleri günlük beslenmenize eklediğinizde, kansere riskini de otomatik olarak kolay bir şekilde düşürmüş olursunuz. Ayrıca probiyotikler tansiyonu dengeler ve alerjileri doğal yolla tedavi eder.
Günlük olarak probiyotikleri beslenmenize takviye etmek için pahalı destekleyici ürünler almanıza gerek yok. Doğal probiyotiklerle de sağlığınızı koruyabilirsiniz. Şimdi bakalım doğal probiyotikler en çok hangi besinlerde var?
Hangi besinlerde doğal probiyotikler var?
Sauerkraut lahana, kaya tuzu ve kimyon tohumuyla kolayca hazırlanan fermente bir yiyecek. Bir hafta kadar kısa bir sürede turşu kıvamına gelen sauerkraut mtühiş bir doğal probiyotiktir.
Hindistan cevizi kefiri, doğranmış hindistan cevizi, hindistan cevizi sütü, kefir filizi, su ve medine hurması ile hazırlayabileceğiniz doğal probiyotikler arasındadır.
Sauerkrauta benzeyen kimchi de yine Kore kültüründe önemli bir yere sahip. Beyaz lahananın kırmızı pul biber, turp, havuç, sarımsak, deniz tuzu ve balık sosuyla fermente edilmesiyle hazırlanan kimchi probiyotik besinler arasında popüler bir yere sahip.
Probiyotik hangi besinlerde bulunur?
Japonların ünlü Bacillus subtilis içeren doğal probiyotik yiyeceği natto, soya fasülyesi, yeşil soğan, hardal ve soya sosu hazırlanan doğal probiyotiklerdendir. Görüntüsü her ne kadar göze hoş gelmese de ve soya konusunda tıp dünyasının şüpheleri var olsa da, faydaları oldukça fazla. Özellikle kalp sağlığı için ve K2 vitamini açısından önemli bir yere sahip.
İlk çağdan beri doğu avrupada yaygın olarak tüketilen ve çoğu zaman da hayat kurtaran kvas da yine doğal probiyotik yiyecekler arasında yer alıyor. O zamanlar çavdar veya arpanın fermante edilmesiyle hazırlanan kvas şimdilerde artık probiyotik meyveler veya havuç, turp gibi kök sebzelerle hazırlanıyor.
Eğer bu probiyotikleri hazırlamak bana zor gelir derseniz, o zaman günlük beslenmenize çok kolay bir şekilde ekleyebileceğiniz iki alternatif daha var. Bunlardan biri organik elma sirkesi, diğeri ise organik doğal ev turşusu. Salatanıza ekleyeceğiniz bir yemek kaşığı elma sirkesi veya en azından bir öğünde tüketeceğiniz iki kaşık ev turşusu da yine probiyotik beslenme isteğinize yanıt verecektir.