D Vitamini İçeren Gıdalar Hangileri? D Vitamini Nelerde Var?

D Vitamini İçeren Gıdalar Hangileri? D Vitamini Nelerde Var?

D vitamini insan vücudunun, güneş ışınları altında ürettiği bir vitamin ancak özellikle kış aylarında güneşten yararlanılamayacağı için farklı yollardan da d vitamini almak mümkün.

Özellikle yağlı balıklar ve bazı mantar türleri d vitamini nasıl alınır denildiğinde akla gelenlerdendir.

D vitamini hangi gıdalarda bulunur

Şimdi bakalım bu balıklar ve mantarlara ek olarak D vitamini içeren gıdalar hangileri ve biz kış aylarında bu yiyecekleri yeteri kadar tüketiyor muyuz.

D vitamini içeren gıdalar hangileri?

Daha önce d vitamini ne işe yarar detaylı bir şekilde anlatmıştım. Ne kadar önemli olduğunu ve özellikle enfeksiyonlarla, hastalıklarla, virüslerle savaşta ne kadar etkili olduğunu artık hepimiz daha iyi biliyoruz.

Şimdi bakalım d vitamini nelerde var ve yeterli miktarda aldığımızda bizi hangi hastalıklardan korur.

  • Morino balığı yağı (cod liver oil)
  • Ringa balığı (herring)
  • Kılıçbalığı (swordfish)
  • Çiğ maitake mantarı
  • Kuru shiitake mantarı
  • Çiğ kestane mantarı
  • Çiğ beyaz istiridye mantarı
  • Yumurta akı

Ayrıca portakal suyu ve tofuda da bulunmaktadır. D vitamini ne işe yarar denildiğinde akla ilk şunlar gelir : bazı kanser türlerine karşı koruma sağlar, kalp ve damar hastalıklarını önler, diyabet, hipertansiyon ve ms hastalığı gibi semptomları önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

D vitamini hangi besinlerde bulunur

D vitamini ampul veya damla olarak da kullanılabilir. Önerilen günlük doz miktarı 1-70 yaş arası için 600 IU, 1 yaş altı çocuklar için 400 IU, 70 yaş üzeri için 800 IU.

Kemik sağlığı için özellikle kalsiyumun emilebilmesi için D vitaminine ihtiyaç vardır.

D vitamini hangi besinlerde bulunur denildiğinde akla ilk bunlar gelir. Günlük olarak tüketeceğiniz sebzelerde ve meyvelerde tazeliğe dikkat edilmesi gerekir.

D vitamini hangi formda alınmalı veya ne kadar sıklıkla kullanılmalı sorusu için doktorunuzun tahlil sonucunuza göre belirlemesi gereken bir takvim karşınıza çıkar. Kış aylarında günlük olarak belli bir miktarda damla olarak kullanmak, 3 ayda bir 1 ampul olarak kullanmaya nazaran daha faydalı ve zararsızdır.

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri

Sağlıklı bir bedene sahip olmak için insanın doğayla bir bütün olduğunu unutmamak gerekir. Güneş ışığından, denizden, temiz havadan faydalanmak gerekir. Bunun için de denizleri, havayı, doğayı temiz tutmamız gerekir.

Doğal, katkı maddesi olmayan, mevsiminde sebze ve meyvelerle beslenmeli, haftada ortalama 3 gün kadar egzersiz yapmalıyız. Bu egzersizler mümkünse açık havada yapılmalı. Ayrıca stres yönetimi de sağlıklı yaşamın bir diğer önemli gerekliliklerindendir.

Tüm bunlar insanla bir bütün halinde ve bir uyum halinde olmalıdır ve sağlıklı yaşamın vazgeçilmezleri denilince akla gelmektedir.