Yapay Tatlandırıcılar Ve Tatlandırıcıların Zararları Neler?
Yapay tatlandırıcılar
Aspartam nedir? Neden yapay tatlandırıcı kullanmamalıyız? Yapay tatlandırıcıların zararları neler? Yan etkileri neler? Peki tatlandırıcı yerine ne kullanılabilir? Bu yazımızda bu soruların cevaplarına bakacağız.
Yapay tatlandırıcı olan aspartamın kansere neden olduğuna dair deliller bulundu. Ve bu aspartam içeren ürünlerin çoğu yasaklandı.
Tatlandırıcıların zararları neler
Tatlandırıcı üreten şirketler, bu maddelerin gıda ve içeceklerde doğal olarak bulunduğunu belirtirken, bunların aspartam halinde tüketilmesinin insan sağlığına zararlı olduğunu gizliyorlardı. Fakat yapay tatlandırıcıların zararları oldukça fazla.
Tatlandırıcıların yan etkileri arasında migren, egzama, kanser, ishal, ödem, akciğer karaciğer ve böbrek hastalıkları, sinir sisteminde hasar başta geliyor. Özellikle sindirim sistemine zarar veriyor.
Nelerde yapay tatlandırıcılar var?
Meşrubatlar
Meyveli içecekler
Sakızlar
Meyveli yoğurtlar
Dondurulmuş tatlılar
Sofralık tatlandırıcılar
İlaçlar
Çocuk şurupları ve antibiyotikler
Düşük kalorili gıdalar
Sporcu içecekleri
Çikolatalar
Nane şekerleri
Dondurmalar
Kahvaltılık gevrekler
Konserve meyveler
Farelerde Tümör
İtalya'da yapılan bir araştırmada, düzenli olarak aspartam verilen farelerde tümörlerin ortaya çıktığı gözlemlendi. Aspartamın içinde bir metil ester ve iki aminoasit (fenilalanin ve aspartik asit) bulunuyor.
Aspartam nasıl kanser yapıyor?
Aspartamın içinde bulunan fenilalanin ve aspartik asit, midedeki enzimler tarafından ayrıştırılıyor. Serbest kalan fenilalanin, metabolizma tarafından diketopiperazine adı verilen bir kanserojen maddeye dönüştürülüyor.
Aspartik asit de, excitotoxin adlı toksik maddeye dönüşüyor. Bu madde, sinir hücrelerinin zarar görmesine veya ölmesine yol açıyor. Aspartamın içindeki üçüncü madde olan metil ester ise en zararlısı. Vücut, metil esteri, iyi bilinen bir zehir olan metanole dönüştürüyor.
Aspartam nedir?
Besin değeri olmayan, enerji içermeyen tatlandırıcılardır. (Sakkarin, aspartam, asesulfam potasyum (asesulfam-K), siklamat, alitam, sukraloz) Avrupa, yılda 2 bin ton aspartik asit ve fenilalanin aminoasitlerinden oluşan bir tatlandırıcıyı yani aspartamı tüketiyor. Çay şekerine göre 200 kat daha tatlı bir madde. Tüm dünyada yılda 9 bin ton üretiliyor. 2004'te 146 milyon ton olan dünya şeker tüketiminin bir kısmını karşılayan tatlandırıcılar aslında gıda sektöründe önemli bir açığı kapatıyor. Tatlandırıcıların ana maddesini oluşturan aspartamın zehir olduğu, yapılan pek çok araştırmayla kanıtlandı.
Tatlandırıcıların kullanım alanları
Çoğu asitli içecekler, sakız çikolata gibi şekerlemeler, kokteyller, diş macunları, gargaralar, enerji içecekleri ve deterjanlar tatlandırıcıların kullanım alanları arasında. Tatlandırıcı yerine ne kullanılabilir? Stevia doğal tatlandırıcılardandır. Bunun dışında kuru meyvelerden veya suda bekletilmiş olan meyveler kullanılabilir. Hindistan cevizi suyu veya ham kakao ya da hindistan cevizi yağı kullanılabilir. Bunlar sağlıklı alternatiflerdir.