Maya Alerjisi Nedir? Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?
Mayalar yaklaşık 1500 tür mantardan oluşan tek hücreli varlıklardır. Aslında her yerde bulunurlar. Eşyalarımızda ve hatta aldığımız nefeste dahi. Ekmek yaparken maya kullanıldığını hepimiz biliriz. Fakat bazı kişilerin vücudunda maya çok fazlalaşır ve bu durum maya alerjisi, maya intoleransi, maya sendromu veya candida albicans enfeksiyonuna sebep olur. Bu yazımızda tüm bunları inceleyeceğiz.
Kimlerde maya intoleransı olur?
Maya intoleransı kadınlarda, erkeklere oranla daha sık rastlanır. Çünkü kadınların vücudunda daha az miktarda bakır bulunur, ki bu vücutta maya oluşumu için çok önemli sebeplerden biridir. Ayrıca kadınların kullandığı doğum kontrol hapları da vücuttaki maya miktarını artırır. Erkeklere nazaran kadınlarda doğrudan oksitlenme hızı da daha yavaş olduğundan, maya alerjisi kadınlarda daha sık görülür.
Vejetaryenlerde maya intoleransı görülme sıklığı da oldukça yüksektir. Çünkü vejetaryen diyette düşük oranda çinko vardır ve maya dengesini koruyacak şekilde beslenmezler.
Bebeklerde maya fazlalığı da süt ve şekerli gıdalarla beslenmelerinden dolayı ortaya çıkmaktadır.
Maya yüksekliğinin belirtileri nelerdir?
Vücutta maya yüksekliğinin pek çok belirtileri vardır. Bunlar kronik yorgunluk sendromu, depresyon, anksiyete, baş ağrısı, cilt döküntüleri, ödem, şişkinlik, gaz, sersemlik, sisli beyin, bunama, duygu geçişleri, hafıza kaybı, kaşıntı, eklem ağrıları, hazımsızlıktır. Ayrıca maya yüksekliği kontrol altına alınmazsa kansere yol açar.
Bugün ibs, kolit, gastirit ve reflü gibi hastalıkların altında yatan temel sebep maya yüksekliği yani yeast overgrowth olarak adlandırılan maya fazlalığı, vücuttaki mayanın artmasından kaynaklanmaktadır.
Vücutta alkol ve asetaldehit gibi toksinler oluştururlar. Bu toksinler vücudu zehirleyerek, bazı fonksiyon bozukluklarına sebep olurlar. Başta karaciğer gelir. Bu yüzden maya diyeti yaparken mutlaka detoks da uygulanmalıdır.
Maya alerjisi intoleransı nasıl geçer?
Şeker ve gluteni tamamen keserek sıkı bir diyet uygulanmalı. Diyet süresi kişiden kişiye ve semptomların durumuna göre değişiklik göstermektedir. Maya tedavisi sürecinde sıcak banyolar, saunalar yardımcı olur. Kullanılabilecek yardımcılar arasında sarımsak, caprylic acid, probiyotikler, kolloidal gümüş, tannik asit, ekinezya, zeytin yaprağı ekstraktı, greyfurt tohumu ekstraktı ve keklikotu yağı yer almaktadır.
Maya alerjisi tedavisi sırasında mutlaka doğada temiz hava alınmalı, stresten uzaklaşılmalı, yoga meditasyon yapılmalı, günde 9 saat civarı uyku alınmalı, kahveden ve ağır spordan uzak durulmalıdır. Bir oturuşta çok fazla yemek yenilmemeli, aralarda atıştırmalıklar tüketilmemelidir. Atkins diyeti veya ketojenik diyet gibi karbonhidrat açısından çok düşük diyetler yapılmamalıdır. Tahlil sonuçlarına göre mutlaka bakır desteği alınmalıdır.