Dna yapılanması nasıl oluşur? Genetik miras ve beslenmedeki etkisi nedir? Genetik hastalıklar nelerdir? Genetik danışmanlık nedir?

Dna Genetik Mirasla Beslenmek | Genetik Hastalıkları Yenmek

Dna yapılanması nasıl oluşur? Genetik miras ve beslenmedeki etkisi nedir? Genetik hastalıklar nelerdir? Genetik danışmanlık nedir?

Genetik Danışmanlık

Yurt dışında yaygın bir meslek olan genetik danışmanlık, ülkemizde ne yazık ki bilinmiyor bile. Oysa sağlıklı beslenmeden, evliliğe kadar genetik danışmanlar size ve dnalarınıza uygun olan bir harita çizerek, çok daha sağlıklı bir yaşam sürmenizi sağlıyorlar. Çünkü genlerimizde pek çok hastalığı taşıyoruz ve genetik kodlarımızın taşıdığı bu hastalıkları bilirsek çok daha mutlu ve sağlıklı şekilde yaşayabiliriz. Genetik mirasla taşınan en belirgin hastalıklar; şeker hastalığı, hipertansiyon, kanser ve kolesteroldür.

Dna Nasıl Oluşur

Dna oluşumu genetik miras

1. Tüm genetik kod dört kimyasal bileşik üzerine kuruludur. A - Adenin, T - Timin, C - Sitozin ve G - Gunin (Hücre çekirdeğinde nükleik asitlerin yapısına giren organik bileşik). İnsan biyolojisi, genomu 2.8 ve 3.5 milyar arasında baz çiftine sahiptir.
2. Baz çiftler yapının tüm burgusunu oluşturmaktadır. Tüm basamaklar, yaşam kodunun dizgisidir. İnsan vücudundaki her hücre, iki mtre dna içerir.
3. Toplam genomun %3ü kadar küçük bir miktar genlerden oluşur, diğeri kullanılmamaktadır. Genler, vücudun protein üretmek için ihtiyaç duyduğu, yüzlerce ya da binlerce baz çiftidir.
4. Toplam gen sayısı bilinmemektedir, tahminen 30.000 ile 120.000 arasındadır. Her ne kadar olursa olsun, genler ve kullanılmayan dna, kromozomlarla örtülmüştür ve her insanın vücudunda toplam 23 kromozom vardır.
5. 46 kromozom insan vücudundaki hücrelerin çekirdeklerinde bulunurlar. Kandaki her hücre hemen hemen bir insanı oluşturabilecek tüm DNA koduna sahiptir.
6. Tüm hücreler, Dna mızda bulunan bilgilerle özgünleşir. Kan, kas, kemik, organlar ve diğer her şey gibi. İnsan vücudu bunun gibi yüz trilyon hücreden oluşmaktadır.

Genetik Hastalıklar

Ailenizde birinci derece yakınlarınızda, mesela annenizde, şeker hastalığı varsa 40 yaşından önce hipertansiyon, 60 yaş öncesinde felç ve 50 yaş öncesinde prostat, meme ve kalın bağırsak kanseri olma riskiniz yüksek. Çünkü bunlar genetik hastalıklar olarak geçen hastalıklardır.

Ya da annenizde, annanenizde, teyzenizde, kız kardeşinizde haşimato hastalığı varsa, sizin de bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz çok yüksek. Özellikle hemofili veya talasemi gibi kan hastalıklarının, genetik kodlarda açık şekilde görüldüğü belirtiliyor. Sadece bu hastalıklarda değil aynı zamanda psikolojik hastalıklar ve obezite gibi yeme bozukluklarının da genetik mirasımızdan etkilendiği kanıtlanmış durumda.

Genetik hastalıklar önlenebilir mi? Beslenme ve yaşam şekli değiştirilerek, genetik hastalıkların önlenebilmesi mümkündür. Örneğin ailenizde ırsi şeker hastalığı varsa, hamur işi, tatlı, şeker, süt ve süt ürünleri gibi gıdalardan zayıf bir beslenme şekli uygulamalısınız. Egzersizi hayatınıza sokmalısınız.

Genetik Hastalıklardan Korunmak

Annenizde babanızda ya da dedenizde ninenizde bulunan hastalıkları mutlaka inceleyin ve araştırın. Örneğin ailenizde kolesterol rahatsızlığı olan varsa, beslenmenize buna dikkat ederek daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Aynı şekilde kanser ya da obezite gibi hastalıklar için de önlem almak elinizde. Bir önceki jenerasyonunuz size nasıl daha iyi bir yaşam sağlayabileceğinizi aslında bu şekilde göstermektedir. Örnek alarak, araştırarak ve dikkat ederek, genetik mirasınız hakkında bilgi edinin ve bunu bir avantaja döndürün.


Dna Genetik Mirasla Beslenmek | Genetik Hastalıkları Yenmek


Çok yönlü bir yeşil yapraklı sebze olan pazı,''anti-stres minerali olarak kabul edilen magnezyumla yüklüdür. Magnezyum, kasların ve sinirlerin gevşeyip rahatlamasını sağlar.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler