Çam fıstığı ne işe yarar neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Hangi vitaminler var? Gluten var mı? Kalorisi, zararları ve yaraları nedir?

Çam Fıstığı Neye İyi Gelir? Çam Fıstığının Faydaları

Çam fıstığı ne işe yarar neye iyi gelir? Çam fıstığının faydaları neler? Hangi vitaminler var? Gluten var mı? Kalorisi, zararları ve yaraları nedir?

Çam fıstığı çoğunlukla dolmalarda ve sarmalarda karşılaştığımız ama dünya mutfağında hemen hemen her şeyde kullanılan bir gıda. Çünkü çam fıstığının faydaları artık daha çok biliniyor.

Salatadan çorbaya, tatlıdan sostan pilava kadar pek çok yemekte kullanılıyor. Çam fıstığı neye iyi gelir dediğimizde karşımıza uzunca bir liste çıkıyor. Çam fıstığı neye iyi gelir ne işe yarar faydaları
Chilgoza olarak da bilinen çam fıstığı, Kore İtalyan ve Meksika mutfaklarında neredeyse her şeyde kullanılıyor. Çam ağacında yetişiyorlar ancak her çam ağacının fıstığı yenilmiyor.

Çam fıstığının faydaları

Önce liste olarak çam fıstığının faydaları neler bakalım daha sonra çam fıstığı neye iyi gelir detayını öğrenelim.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır
  • Kanser riskini azaltır
  • Beyin sağlığını destekler
  • Kemik sağlığını güçlendirir
  • Diyabet semptomlarını azaltır
  • Gözlere iyi gelir
  • Yaşlanmayı yavaşlatır
  • İltihabı azaltır
  • Enerji verir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Kilo vermeye yardımcı olur
  • PMS semptomlarını azaltır
  • Saç ve cilt sağlığını destekler
  • Sindirim sistemini destekler

Gördüğünüz gibi çam fıstığının faydaları oldukça fazla. Peki kalorisi ne kadar? 100 gramı 673 kalori. Peki nasıl kilo verdirir diye düşünüyor olabilirsiniz. İçindeki pinolenik asit, kolesistokinin (CCK) ve (GLP-1) hormonlarını uyararak beyne tokluk hissi verir.

Ayrıca içindeki sağlıklı protein, yağ ve lif sayesinde glisemik indeksi dengeler. Mono doymamış yağ hemoglobin A1c seviyesini azaltır, bu da kan şekeri seviyesini kontrol altına alır. Bu yüzden zayıflamak isteyenler ve diyabet hastaları için uygundur.

Çam fıstığı nasıl kavrulur? Yağsız tavada veya fırında yüksek ısıda kısa süreli olarak kavurabilirsiniz. Çiğ olarak da tüketilebilen bu şifalı gıda, kavrulduğunda tadı daha da baskın hale gelir. Yararları azalmaz.

Çam fıstığı neye iyi gelir? Ne işe yarar?

Sadece 20 çeşit çam fıstığı ağacının tohumu yenir. Eğer yanlış olanı yerseniz veya doğru olanı yediğiniz halde çam fıstığı alerjiniz varsa anaflaksi meydana gelebilir. Ayrıca ağzınızda metalik bir tat oluşabilir ve bu tat 2-4 hafta arası kadar kalıcı olur.

Çam fıstığı ne işe yarar dediğimizde akla gelen ilk şeylerden biri de cilt ve saç sağlığıdır. 100 gramında 9.33 mg E vitamini vardır. Cildi zararlı serbest radikallerden koruyarak yaşlanmayı yavaşlatır. Özellikle saç dökülmesi ve incelmesi üzerinde etkilidir. Çam fıstığının kalorisi yararları
Çam fıstığında gluten var mı? Hayır. Glutensiz beslenme için uygundur. Tok tutar ve aynı zamanda oldukça da besleyicidir. Gluten intoleransı olanlar, alerjik olanlar ve çölyak hastası olanlar kullanabilirler.

Çam fıstığında hangi vitaminler var? Folik asit, niyasin, pantotenik asit, pridoksin, riboflavin (B6 vitamini), tiyamin (B1 vitamini), A C ve E vitaminleri, sodyum, potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, selenyum, çinko, beta karoten, kriptozantin ve lütein zeaksantin.

Çam fıstığı yağı eczacılık ve kozmetik sektöründe, aromaterapi ve geleneksel tıpta taşıyıcı yağ olarak sıklıkla kullanılır. Harika bir nemlendirici etkisi vardır. Bunun yanına gençleştirici ve onarıcı etkisi de eklendiğinde, doğanın bize sunduğu bu nimetten neden yıllardır yararlanıldığını anlamak daha da mümkün olmaktadır.

Doğa bize pek çok nimet sunmaktadır. Çoğu hastalığın, semptomun çaresi yıllarca doğadan bulunmuştur. Ağaçları, ormanları, denizleri temiz tutmazsak bizim de hastalanmamız ve ömrümüzün kısalması kaçınılmaz olacaktır.

Enerjiyi yükselten besinler

Günümüzde artık çoğu kişi kendimi sürekli yorgun hissediyorum diyor. Bunda hava kirliliği, stres ve gıdaların kirlenmesi oldukça etkili. Elbette spor ve meditasyon yapacak vakit bulunamaması da önemli etkenlerden biri. Ancak en azından yediklerimizle bu konuda doğal bir biçimde destek alabiliriz.
  • Muz
  • Yağlı balıklar
  • Tatlı patates
  • Yumurta
  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Kabak çekirdeği, çam fıstığı

Enerjiyi yükselten besinler listesinde bu gıdalar yer alıyor. Yiyecekler hazırlanırken bu listeden yararlanılabilir. Salata yaptığınızda üzerine çiğ kabak çekirdeği ekleyebilirsiniz. Veya sarı yerine tatlı patates kullanabilirsiniz.

Enerjiyi yükseltmek için yapılabilecek en kötü şeylerden biri, kutularda satılan enerji içeceklerinden tüketmektir. Bu konudan enerji içeceği zararları yazımda bahsetmiştim.

Haftada bir gün yağlı balık tüketmek hem enerji seviyesini yükseltir hem de beynin çok daha verimli çalışmasını sağlar. Tatlı krizi geldiğinde muz yerseniz, kendinizi daha dinç hissedersiniz. Özellikle PMS döneminde oldukça etkilidir.


Çam Fıstığı Neye İyi Gelir? Çam Fıstığının Faydaları


Çok yönlü bir yeşil yapraklı sebze olan pazı,''anti-stres minerali olarak kabul edilen magnezyumla yüklüdür. Magnezyum, kasların ve sinirlerin gevşeyip rahatlamasını sağlar.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler